Ebben a bejegyzésben a kaposvári 10/I. tüzérosztály hangulatjelentéseinek egy részét olvashatjátok, 1942 nyaráról. Bár a hadosztályparancsnokság hangoztatta, hogy a tényleges helyzetet nem szabad meghamisítani, a kisebb egységek parancsokai azonban tisztában voltak vele, mit lehet- és mit nem lehet megírni. Természetesen a hangulatjelentések egy része a valós helyzetet többször "árnyalta", és azt egyes esetekben jelentősen "kiszínezte".

 

Hangulatjelentés 1942. VI. 5.-tól  VI. 11.-ig           

            A csapat hangulata az elmúlt héthez viszonyítva lelkesebb. Az elmúlt napok nagy menetteljesítményeit a csapat erőállapotát feljavító pihenők könnyebbé tették. Ez a körülmény, valamint az elöl bevetett csapatok győzelmei és a tábori postával a hátországból nagy számban érkező levelek jó hírei a legénységet teljesen megnyugtatták. A több naposnak ígérkező pihenő alkalmat ad az alosztályparancsnokoknak a fegyelem megszilárdítására, a harctéri szolgálat gyakorlására, valamit a kiadott anyag és felszerelés nagyobb fokú karbantartására, nemkülönben a legyengült lóállomány pihentetésére.

            Felsorolt befolyásoló tényezők közül az otthon megnyugtató hírei mutatkoznak elsősorban, így igen kívánatosnak mutatkozna a hangulat emelésére, hogy a tábori posta anyaga sűrűn, lehetőleg naponként rendszeresen a csapatokhoz juthasson, ha szállításához külön gépkocsikat, szétosztásához külön személyeket is kell beállítani.

            Nem hozzátartozóktól, hanem pl. iskoláktól küldött, általában a „honvédeknek” címzett lelkesítő levelek az osztály legénységére igen jó hatással voltak. A román és az osztály kevés számú kárpátorosz legénysége állandó, nem feltűnő ellenőrzés alatt áll. A helybeli lakossággal való érintkezésre alkalma nem nyílik.

A tábori papok a pihenők alkalmával, nem szolgálatilag, az alosztályokat felkereshetnék, hogy híveikkel a szószék és az oltár hivatalos helyén kívül is érintkezzenek. Levelezés átvizsgálás során és egyébként „K” szempontból jelenteni való nem merült fel.

 

Hangulatjelentés 1942 VI. 28-tól VII.4-ig      

            A csapat hangulatában visszaesés állott be. Az eddig lelkes és fáradalmakat könnyedén viselő legénység a tábori posta hiányában nyugtalan és szolgálatteljesítésben nem oly lelkes, mint az elmúlt négy hétben volt. Ennek tudható be, hogy az alosztályparancsnokok a fegyelem fenntartása érdekében szigorúbban és nagyobb számban kényszerülnek fegyelmi intézkedést alkalmazni.

Az elmúlt hetek hangulatának visszaállítására kívánatos lenne a tábori postaszolgálatot úgy beállítani, hogy a legénység legalább levélpostát kaphasson. A legénység meg van győződve arról, hogy a közeli vasútállomáson tárolják postai küldeményeiket és csak azért nem  juthat hozzá, mert a hadosztály gépkocsi postájából az egy postaautó nem kaphat kiegészítést. A legénységnek két hét óta az illetékes heti 4 db posta levelezőlap a tábori postakészlet hiánya folytán nem kiadható. Így a nyugtalan hangulat a hozzátartozóknál is fennállhat, mert e legénység tábori lap hiányában haza nem írhat.

Az elmúlt hét bőséges és változatos élelmi ellátása e héten egyhangúbb és szűkösebbre szorítkozott. A napi négy cigaretta sem elég. Szükséges lenne a markotányos részlegnek engedélyt adni az árusításra. A legénység, de a csapattisztek is csomagjaik korlátozott volta miatt nem hozhattak magukkal nagy készleteket, így a dohány hiánya a tiszteket is kínosan érinti.

A beállott pihenőnapok a csapat hangulatára jó befolyással vannak. A pihenőnapokra a szállásszabályozást úgy kellene megejteni, hogy az oszlop minden fegyverneme időnként jobb szálláshoz jusson.

Napközben a csapatot előző gépkocsioszlopok, melyek kényelmi berendezéseiket, ruganyos ágybetét, derékalj, stb. a gépkocsira kívülről felkötve viselik és a beosztott küldöncök fegyelmezetlen magatartása, gépkocsikról való lekiabálása, a legénységben nem emelik a hangulatot, hogy a harcos csapat mindennél előbb való.
 

Hangulatjelentés 1942 VIII. 15-től VIII. 31-ig. 

1.      A tüzérosztály hangulata, különösen a lőszerkorlátozás megszűnte óta, ami által a harcba ténylegesen beavatkozhat, igen lelkes.

2.      a) Élelmezés: változatos, bőséges, kiméretben. A napi 3 db cigaretta addig, míg a csomagszállítás a tábori postán tilos, kevés.

      b) A ruházat hadihasználható. A kiadott szappan mennyisége a fehérneműmosásra szűkösen elég. A hidegebb idő beálltával a csapat fehérnemű mosását, szárítását végrehajtani nem fogja bírni. Célszerűnek mutatkozna, a hátországi ágyneműmosás mintájára központilag mosatni.

      c) Illetménykiszabat megfelelő. A továbbszolgáló legénység részére a békében kézrefizetett étkezési váltság kézrefizetése legalábbis a nősöknél, méltányosnak látszana, mert a hadipótdíj betudásával is családjaik kevesebbet kapnak, mint békében.

3.   Az elmúlt hetekben a közeli felváltás foglalkoztatta a legénységet. A téli szállások gondos kiépítése és a tisztikar felvilágosító oktatása a csapatot megnyugtatta. Megállapítást nyert, hogy a csomagforgalom beszüntetése vitte bele a csapatba azt a tévhitet, hogy rövidesen a hátországba lesz hazaszállítva. A tisztikart a tartalékos tisztekről bekért előléptetések tervezete foglalkoztatja.

4.   A kárpátorosz legénység arcvonalszolgálatban jól bevált, a román nemzetiségűek félénkek és minden ténykedésükön látszódik a szellemi alacsonyabbrendűség, a magyar nyelvet a szolgálatnak megfelelően 90%-ban már beszélik. A lakossággal való érintkezést a szigorú ellenőrzés miatt kerülik.

5.    Az országban megrendezett „füsttelen napok” eredményeként összegyűjtött cigaretta ajándékot a csapat lelkesen fogadta. Eddig az osztály egy ízben részesült ily ajándékban.

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2010.09.28. 22:56 komment

Címkék: kaposvár somogy hangulatjelentés tüzérosztály 10. könnyű hadosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr162330930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása