Az alábbi megsárgult felhívást Vadász Ödön - a kaposvári 10. gyaloghadosztály 6. páncéltörő ágyús század parancsnoka - hagyatékának digitalizálása közben találtam. Maga a röplap valamikor 1944 szeptemberében készülhetett. Az orosznyelvű felhívás hátlapján lévő illetményezési kérelmet 1944 október harmadikán küldték meg a század parancsnokságra. Ennek halvány jeleit a beillesztett képen is láthatjátok. A szövegbe a fordítás könnyebb értelmezhetősége érdekében Arnold barátunk némi kiegészítést is tett, amellett hogy le is fordította azt. Ezúton köszönjük neki a segítséget!

 

 

VÖRÖS HADSEREG KATONÁI! c. röplap

 

VÖRÖS HADSEREG KATONÁI!

A magyar hadsereg rettenthetetlen katonái hozzátok fordulnak. Véres feletteseitek kíméletlen parancsa behajtott benneteket ide a Kárpátok sötét erdeibe, a Kárpátok hegyeinek fenyegető szurdokai közé. Ti elértétek a határt. Ez a magyar nép ezer éves határa. "Eddig és ne tovább."

Ettől a határtól a magyar katonát semmilyen erő, semmilyen hadsereg, semmiféle ellenség el nem tántoríthatja. Attól, ami a miénk. A mi birtokunktól, ami a Hazánk, ettől a Magyarországtól, az ezer éves Magyar Államtól! Mi elszántak vagyunk arra, hogy mindenkit megsemmisítsünk, aki a területünkre emeli a kezét! 

A magyar katona számára most nincs kibúvó, határozatlanság, nincs meghátrálás. Minden kőben, minden házban és fűszálban a magyarság lényege van.

[Ezért] Ő [a magyar katona] az utolsó erejével is megvédelmezi őket, ha kell puszta ököllel, foggal és körömmel. Ez az ő akarata és kötelessége.

Ha még eddig nem találkoztál magyar katonával, majd most megismerkedsz vele. Ravaszul, elhivatottan és szívósan küzd az utolsó csepp véréig hazája megdicsőüléséért.

Saját, ezer éves határát úgy védelmezi, mint egy oroszlán.


VÖRÖS HADSEREG KATONÁJA!

Mi téged figyelmeztettünk. - Eddig   és  ne  tovább!

Menj haza! Itt Te nem vesztettél el semmit. De, ha Te a mi hazánkkal szeretnél megismerkedni, akkor dobd el a kardod, és gyere [át] hozzánk. Nálunk kihúzod a háború végéig jófajta [kincstári] koszton. Dolgozol nálunk, minden félelem és fenyegetettség nélkül, és ezért még fizetünk is Neked.

Lehetséges, hogy nem hiszel nekünk? Te annak a hazugságnak hiszel [inkább], amit összehordanak az újságjaitok? Inkább kérdezd meg az apádat, vagy a nagyapádat, vagy valaki mást, aki a saját akaratából adta meg nekünk magát hadifogolynak az előző világháborúban. Nekik hihetsz.

Gyere! Győződj meg arról, hogy a magyar nép lovagi [nemes] nemzet, amely jól viszonyul fegyvertelen ellenségéhez.

NE VÁRJ AMÍG KÉSŐ LESZ!

Itt, a Kárpátokban a halál vár rád, minden órában, minden fa mögött.

 

Az első fotó a www.13gyalogezred.gportal.hu oldalról származik. (A fénykép az Északi Kárpátokban készült)

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2011.01.10. 22:55 komment

Címkék: kaposvár somogy vörös hadsereg 10. gyalogezred; 6. páncéltörő ágyús század vadász ödön

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr262575488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása