Ebben a posztban a somogyi hadosztály egyik igen különleges, öt számot megélt Rosseb Híradó! c. újságjának első számát közöljük – kommentár nélkül. A hadosztály kötelékben terjesztett rövid két oldalas újságokat 1944 decemberében adták ki. (Kortörténeti dokumentum, szó szerinti változat, korabeli helyesírással.)

 

ROSSEB HÍRADÓ! - 1. szám (1944. XII.18)

 „ A Német Távirati Iroda jelentése szerint az Ipolyság-i térségben harcoló német csapatok az elg. túlerejű támadás következtében feladták Ipolyság községet. A Mátra és Miskolc térségében folytatódik az elg. nagy erejű nyomása. A Cserhát és a Bükk hegység között az elg. több betörést ért el, azonban a betöréseket mindenütt elreteszelték. A Miskolc térségében elért csekély térnyeréseket a bolsevisták 5000 halottal fizették meg. Csapataink Miskolc-tól É-ra urrá lettek az átmenetileg válságossá lett helyzeten. Egy erős bolsevista csop. a Cserhát Ny. irányában átkaroló tád-t indított, azonban a tád-ó erőket felszabdaltuk. A Budapest-i hídfőben csak Gödöllő térségében voltak erős elg. támadások.

            Az erős német ellentád. Következtében a Dunántúl-i arcon a helyzet megmerevedett. Ipolyságnál a Szlovák határ irányában a bolsevisták megkísérelték a Szlovák határt elérni, az azonban nem sikerült nekik. Szécsény-nél a védőőrség helytállt.

            Az Ungvár – Kassa-i úton két szovjet betörési pontot elszigeteltünk.

            Horvátországban Vukovár térségében erősebb elg-es tád-okat vertek vissza, ennek során 500 partizánt felkoncoltak.

            Görögországban tovább tart a forrongás, mert az ország lakossága nem nézi jó szemmel a bevonuló angol csapatokat és harcol ellenük.

            Szlovákiában több államférfit és magasrangu katonatisztet felfüggesztettek állásától.

                                                           **********

            A ”Virradat” című lap folyó évi XII.18-i száma az alábbiakban emlékezik meg a Somogyi Hadosztályról!

            „Az egyik Somogy megyei hadosztályunk, mely Budapest térségében harcol az elg. által végrehajtott túlerejű tád-okat több ízebn visszaverte, miközben az elg-nek sulyos veszteségeket okozott”

                                                           **********

Ugyancsak a ”Virradat” 18-i számában egy cikk jelent meg ”Beszélgetés v. Oszlányi vörgy-gyal a Mária Terézia Rend lovagjával” címmel!

A cikk megemlíti, hogy a betegágyán látogatta meg az ujságíró vitéz parancsnokunkat, aki elmondotta, hogy 12 gyerekes családból származik s a család legfiatalabb tagja. Örök életében azok közé a szegény emberek közé tartozott –mondotta-, akik küzdenek, dolgoznak és odaadással harcolnak magukért, családjukért és Hazájuk sorsáért. Továbbiakban kifejezésre juttatta, hogy ismét kint akar harcolni felgyógyulása után, mert azokban a nehéz sorsdöntő időkben senkinek sem szabad elfáradnia és a végső győzelembe vetett hittel kell minden egyes embernek a gátra állnia, hogy Hazánk szebb és boldogabb jövőjét kivívjuk.

Vitéz Oszlányi vörgy.ur felgyógyulása karácsony utánra várható, amikor is elöljárói szabják meg a további beosztását.

                                                           **********

Fosztogatás, rablás, robbantás és kegyetlenség – szemtanú vallomása alapján – a megszállt Marcali község és annak vidéke területén.

Öt nap volt elg-es kézen a fenti község, s ezalatt az öt nap alatt átélte a legnagyobb borzalmakat, míg végre a német csapatok felszabadították a bolsevista fosztogatók uralma alól.

Elmondja a szemtanu, hogy minden lehető ennivalót, szeszt és értékes fémtárgyakat elcipeltek a községből ugy annyira, hogy részegségükben még egymással is összeverekedtek.

Azokban a házakban, ahol szeszesitalt, vagy nagyobb mennyiségű élelmet nem találtak, halomra forgatták az egész lakást és végül is összelődösték a lakásban található összes bútorzatot.

A felszabadított Marcali község és vidéke népe hálával néz a magyar és német csapatok felé, hogy a rémuralom alól, amiben ebben az öt nap alatt részük volt – felszabadították őket.

A fenti szemtanu által elmondott pár sorból is kitünik, hogy nem igaz az, amit a bolsevisták hiresztelnek, hogy nem bántják a lakósságot és nem fosztogatnak, hanem igenis állati módon dulják fel az otthonokat és elkövetnek mindent, hogy a magyar népet nyomorba és nélkülözésbe döntsék.

Ne higyje senki, hogy az elg. szabad folyást enged a gazdasági életnek és nem korlátozza az eddig megszokott mindennapi élet csendes folyását

                                                           **********

B a j t á r s !

            Ha elolvastad add tovább, hogy más is olvashassa !

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2010.07.31. 00:24 komment

Címkék: 1944 somogy marcali gyalogezred nagy lajos kiraly rosseb híradó vitéz oszlányi vezérőrnagy somogyi hadosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr912188348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása