A mai bejegyzésben négy rövid, "színes" hírt olvashattok a kaposvári gyalogezred 1942 május végén illetve június első napjaiban lezajlott frontra indulásáról. A beszámolók a Somogyi Újság 1942. június 2., illetve június 6. számában találhatóak meg.

1. " Az olasz sajtó a kaposvári gyalogezred búcsúztatójáról: Az olasz lapok részletes tudósításokban számolnak be a kaposvári honvédgyalogezrednek a keleti frontra való elindulásáról. Röviden ismertetik az olasz lapok azt a beszédet, amelyet gróf Volli ezredes, budapesti olasz katonai attasé a csapatokhoz intézett. Kiemelik a lapok azt a nagy lelkesedést és szeretet, amellyel Kaposvár közönsége a harctérre induló csapatokat buzdította."


2. Egymásután indultak útnak a héten a somogyi alakulatok, hogy a világfertőző bolsevizmus ellen harcba szálljanak. Derék honvédeink búcsúztatására nem csak a hivatalos küldöttségek jelentek meg az állomáson, hanem a hozzátartozók nagy tömegei is, sőt az egyik zászlóaljunk indulását a rádió is közvetítette. A népszerű Budinszky Sándor lelkes szavakban méltatta a somogyi híres rossebb bakák utódainak pompás felszerelését és harci hangulatát. Jól esett hallani ezúttal a hős 44-esek világháborús katonadalát a háziezred zenekarának előadásában, mint a rádió bemondójának szövegi közvetítésében. Ezt a dalt most újra felidézzük azok emlékezetében, akik e katonanóta hangjai mellett indultak annak idején a kaposvári vasútállomásról a szélrózsa minden irányában ki a harcterekre:

„Százhúsz éles töltény,

Kis bajnétom ki van köszörülve,

Csak előre rosseb, csak előre!”


3. A városból elvonult csapatok parancsnoka „ Valahol Magyarországban” jelzéssel útban a harctérre, meleghangú levelet intézett a város polgármesteréhez, amelyben köszönetet mond azért, hogy a város által ajándékozott két táska rádió segítségével harctérre való utazás közben törzsével együtt végig hallgathatta a kaposvári helyőrség egyik alakulatának búcsúzásáról adott rádió – közvetítést.


4. A honvédség alakulatainak búcsúztatása során az egyik zászlóalj kötelékében harctérre indult Zsolnai Vili kaposvári népszerű cigányprímás tizedes fia is. A harctérre induló fiú búcsúztatására természetesen az állomáson megjelent az édesapa is, mégpedig cigányzenekarának élén. Gyönyörű magyar nóták sírtak fel Zsolnai Vili szárazfáján, amelyek bizony könnyeket csaltak még azoknak a szemébe is, akiket a zászlóalj indulásához csak az érdeklődés csalt ki a pályaudvarra. A könnyekből bőven kijutott a hegedűnek is és arra drága gyöngyök a cigányprímás édesapa könnyei hullottak…

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2010.08.16. 23:41 komment

Címkék: kaposvár somogy gyalogezred gróf volli rosseb baka zsolnai vilmos

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr262226879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása