„Azzal a zászlóval, amelyet felséges uram 1939-ben kezetekbe adott, biztosan győzni fogtok – mondta a háziezred búcsúünnepén az olasz király képviselője.”
 

 

A kaposvári háziezred pénteken délelőtt vett búcsút egy időre a várostól, mivel elindul a keleti arcvonalra, hogy teljesítse legszentebb és legnemesebb kötelességét: hogy fegyvert fogjon a haza oltalmában. Most már kaposvári és somogyi fiúk is harcolnak abban a nagy és szent küzdelemben, amelyet Európa csaknem minden nemzete vív a bolsevista szörny ellen. Ezentúl ebben a gigászi küzdelemben  a mi fiaink is részt vesznek, így tehát a távolkeletről érkező harci híreket dobogóbb szívvel fogadjuk, hiszen apáink , fiaink, testvéreink és rokonaink szintén bekapcsolódnak abba az óriási harcba, amely mindnyájunkért, otthonunkért, a magyar családok boldogságáért folyik.

Az eltávozók búcsúztatása már csütörtökön délután megkezdődött, amikor az est folyamán a Himnusz hangjai mellett gördült ki a kaposvári állomásról az a felvirágozott vonat, amely egy magasabb parancsnoksággal indult el a távoli harcmezők felé. Az eltávozók búcsúztatására hatalmas tömeg élén megjelent gróf Széchenyi Endre főispán, Stephaich Pál alispán és dr. Kaposváry György kormányfőtanácsos, polgármester. A polgármester és a tisztikar tagjai kézfogással búcsúztak a távozó tisztektől, majd pedig megindult a vonat messze Oroszország felé…

A háziezred tulajdonképpeni búcsúztatására pénteken délelőtt háromnegyed 10 órakor került sor. Ebből az alakalomból hatalmas tömeg gyűlt össze a hősök szobra előtti térségen, ott voltak a hivatalok vezetői és a hatóságok képviselői, valamint az iskolásokból alakított levente század, s a kis zárdista lányok kedves nővéreikkel, valamint a siketnéma intézet tanulói.

E szobor előtt lezajlott ünnepélyt a magyar rádió is közvetíti, ma péntek este 9 órakor. Ebből a célból lejött Kaposvárra Budinszky Sándor is. Emilió Rigoli az olasz rádió riportere az olasz rádió számára viaszfelvételt készített a búcsúztatási ünnepségekről.

A hősök szobra előtt rendezett ünnepélyt egy rendkívül felemelő ünnepség előzte meg, melyet az ezred laktanyájában tartottak. Az erre az alkalomra feldíszített laktanya udvarán felállott a háziezred, melynek jobbszárnyán küldöttség tartotta azt az ezredzászlót, amelyet III. Viktor Emánuel császár és király 1939-ben a háziezrednek adományozott.

A kürtös a „vigyázz” jelet fújta, majd a vezényszavak pattogtak és a zászlótartók megindultak, hogy átadják a zászlót a frontra induló katonáknak. A zászló átadása alatt a zenekar a Himnuszt intonálta. A zászló átvétele után az ezredparancsnok megszemlélte katonáit és ezzel a szép ünnepség véget is ért.

A 44-es emlékműnél álló tömeg már izgalommal várta a búcsúzó katonákat, amikor zeneszó mellett megérkezett a búcsúzó zászlóalj és parancsnoka csapatai élén, lóháton haladva.

Majd kürtjel hasította át a levegőt, pattogó vezényszavak:
    -Puskával tisztelegj!
    -Jobbra nézz!

Ezek a vezényszavak jelezték III. Viktor Emánuel, Olaszország királya és Abesszínia császára képviseletében érkező gróf Volli katonai attasé jövetelét. A katonai attasé ellépett a csapatok arcéle előtt s a 44-es hősök emlékműve elé állt és olasz nyelven búcsúzott a harcba induló háziezredtől, az olasz király és császár ezredétől.

A beszéd magyar fordítását az alábbiakban közöljük:
- Ma indultok a keleti frontra, ahol találkozni fogtok egy ellenséggel, melyet az ezred már ismer és a múltban már többször megvert. A határon túl előttetek járnak azok a hősök, akik kemény harcokban elestek és akik a régi ezredetekhez tartoztak, a „rossebb bakák”, abból a 44. ezredből, melyből ti is származtok. Újra felvonulnak előttünk Chermenka, Lupusno és Vöröstorony, ahol a Ti apáitok bevésték a nevüket a történelembe, midőn a múlt világháborúban az orosz fronton annyi dicsőséget szereztek. Kint várnak rátok a magyar bajtársak, kik már hősiesen küzdöttek a mostani ellenség ellen és várnak a szövetséges erők bajtársaikra. Azok közül az olaszok is, kik a ti ezredetekben egy régi csapattestet üdvözölhetnek ott, ahol olaszok és magyarok már évszázaddal előbb harcoltak. A gyalogezred a frontra indul és a ti szívetekbe bele van vésve  győzelembe vetett hit. Mint az olasz királyi hadsereg Magyarországon lévő képviselője, reám hárul az a magasztos feladat, hogy királyom és császárom III. Viktor Emánuel fenséges tulajdonosotok magas üdvözletét tolmácsoljam. Azzal a zászlóval, melyet Fenséges Uram 1939-ben a Ti kezetekbe átadott és amelynek  a királynő és császárnő őfensége zászlóanyja volt – biztosan győzni fogtok. Nagy Lajos király nevében, aki a múltban az orosz csatamezőn már legendás hírűvé tette a magyar katona hősiességét, Ti méltó képviselői lesztek a somogyi föld hősi hagyományaihoz. Midőn gondolatom a Ti legfelsőbb haduratokhoz: a Kormányzó Úr Őfőméltóságához fordul, én üdvözöllek titeket, abban a biztos hitben, hogy Ti győzedelmesen fogtok visszatérni. Az örök magyar haza nevében és a közösen vívott harc jegyében.

Ezt követően dr. Kaposváry György polgármester lépett a mikrofon elé és szívhez szóló beszédben búcsúzott el a harcba induló háziezred katonáitól. Beszédében a polgármester biztosította a harcba induló somogyi honvédeket, hogy az itthoniak őrködnek a belső renden, megtartják a fegyelmet, a törvények tiszteletét és gondoskodás történik a harcba indulók családjainak ellátásáról.
- Szívem minden melegével búcsúzom tőletek, hazám hősei – folytatta a polgármester, - kívánom, hogy egy boldog magyar életbe térjetek vissza minél előbb. Isten áldjon, Isten kísérjen benneteket!

Megjelent az ÚJ SOMOGY c. újság 1942. május 29. számának 2. oldalán

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2010.07.14. 10:58 komment

Címkék: györgy viktor új kaposvár somogy dr. iii. gyalogezred emánuel kaposváry

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr142150933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása