_mg_6164.jpgAbban a szerencsében volt részünk, hogy Szakály Sándor a "Somogy" folyóirat idei első számában jó néhány gondolatot vetett papírra az év elején megjelent "Somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban" - , és a szintén somogyi bakákról szóló "Somogyi szakaszparancsnokként a Don-kanyarban" c.kötetekkel kapcsolatban. Kimerítő, alapos elemzést olvashattok mindkét könyvről, továbbá némi reflexiót is találtok ebben az írásban a magyar királyi honvédség Szovjetunióban vállalt szerepének árnyoldalaival foglalkozó, nemrégiben megjelent írásokkal kapcsolatban is. 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2016.06.28. 15:36 Szólj hozzá!

Címkék: Szakály Ferenc Somogy folyóirat Somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban

Kedden este a kaposvári városháza dísztermében tartották _mg_6164.jpgLukács Bence Ákos és Szabó Péter A somogyi rosseb hadosztály a Don-kanyarban című könyvének díszbemutatóját. Az ünnepségre e sorok írója is hivatalos volt, akinek a szokottnál is erőteljesebben kalapált a szíve: a nagypapám, Horváth „Dodri” József a doni harcokról készült emlékiratai is megtalálhatók az igényesen összeállított, hiányt pótló könyvben. (Fenyő Gábor alábbi írása 2016.01.13-án jelent meg a Somogyi Hírlapban.) 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2016.05.31. 20:58 Szólj hozzá!

Címkék: kaposvár don kanyar gyalogezred somogyi hadosztály rosseb baka somogyi gyalogezred 36 gyalogezred Somogy

Közel 7 év kutatómunka, rengeteg leutazott kilométer, gépeléssel, "családidegesítéssel", "büdöspapír"-ok hazahordásával, szerkesztéssel, egyezkedéssel, parázs vitával eltöltött órák-,
könyvtárban, levéltárban, írószobában eltöltött hosszú-hosszú (hó)napok után beérett a munkánk. 
Kiadványunk a már megrendelhető a Zrínyi Kiadó webáruházában. 

rosseb_borito_elejekicsi.jpg

Kötetünk forráskiadvány. Családi archívumokban őrzött korabeli hadiokmányok, harctéri naplók, feljegyzések, tábori levelezőlapok, visszaemlékezések részletei alapján tárgyalja az eseményeket kronologikus sorrendben. A második világháborús somogyi honvédek a Don-kanyarban kötelességüket teljesítették, főhajtást és tiszteletet érdemelnek. Kiadványunkkal a hősi halált halt, nyomtalanul eltűnt vagy hadifogságban elhunyt somogyi honvédek emléke előtt tisztelgünk. Mellékletként – egy CD-lemezen – egykori katonák és munkaszolgálatosok adatait ismerheti meg az olvasó.

A Kötet IDE KATTINTVA megrendelhető!

Aki pedig a Facebook oldalunkon nem látta a hirdetésünket, annak mindenképpen ajánljuk az alábbi videó megtekintését! Az itt elhangzó "Kaposvári hatos honvéd bakának..." kezdetű katonadal kuriózumnak számít, Király Lajos tanár úr gyűjtéséből került elő, és dolgoztuk fel kifejezetten a reklámfilmhez. 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2015.12.10. 12:07 Szólj hozzá!

Címkék: kaposvár don kanyar gyalogezred somogyi hadosztály somogyi gyalogezred Kaposvár rosseb bakák fiai

Kedves somogyiak, kedves ide látogató érdeklődők! Ez a blog azért jött létre anno, mert össze szerettük volna gyűjteni a Somogy megyei katonai alakulatok II. világháborús szerepvállalásával kapcsolatban megmaradt harcjelentéseket, az egykor volt katonák naplóit, fotóit, leveleit továbbá egykori szemtanúk és résztvevők saját megélt történeteit, elbeszéléseit is. Ezt a munkát most, hogy így visszagondolok, még valamikor 2008 táján kezdtük egy kisméretű napló megmaradt részeinek a levéltárban való leellenőrzésével. Azóta eltelt lassan az ötödik év is... Sok minden történt azóta. Azonban nem telt el ez az időszak eseménytelenül blogunk és a kutatásunk szempontjából sem: ez a sok éves munka ha lassan is, de idén év elején beérett.

Hölgyek s Urak! Nagyon köszönjük az eddigi támogatásotokat, biztatásotokat és a nagyon sok segítséget! Már nem kell sokat aludni és eljön az a nap, amikor előrukkolunk egy mindenki számára kézzelfogható eredménnyel. Addig pedig csak annyit tudok mondani, ami a somogyi katonák száját elhagyta Európa különböző hadszínterein a XX. század során:

"Csak előre rosseb, csak előre!" 

GEL_5759.jpg

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2014.01.06. 20:36 Szólj hozzá!

ns - balint sandor.jpgMai bejegyzésünk már régóta készülődik, ugyanis, még augusztusban kerestek meg minket Bálint Sándor, a kaposvári 6/I. zászlóalj hivatásos századosának hagyatékával, amit közlésre ajánlottak fel nekünk. Köszönve a nagylelkű felajánlást, ez úton tesszük közzé a századossal kapcsolatos információinkat és a hagyatékról készült fényképeket, ezzel is emléket állítva Bálint századosnak, Somogy szülöttjének.

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2013.12.18. 21:18 Szólj hozzá!

Címkék: gyalogezred Somogy Kaposvár Don-kanyar Bálint Sándor puskásszázad erdélyi hadszíntér 4. tábori póthadosztály dr. Varga László Kitüntetés Fórum


Lantai 2.jpgIdén ősszel jelent meg Lantai Vince tartalékos zászlós korabeli, a II. világháború közepén íródott naplója, melyet unokaöccse, Selmeczi István látott el jegyzetekkel, kiegészítésekkel. A rendkívül olvasmányos naplót alig lehet letenni. Maga az író rendkívüli módon közel engedi magához az olvasót, a végkifejlet azonban -  ahogy azt valahogy az elejétől fogva érezni lehet  - rendkívül tragikus. A naplóból Selmeczi István szíves engedélyével közlünk részleteket.

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2013.12.09. 20:29 Szólj hozzá!

Címkék: gyalogezred Somogy Kaposvár Horváth Gyula Németh László Lantai Vince Fekete József dr Bizse Ferenc Schiller János Vén Géza Tallér János Matolcsy Gusztáv dr Bertalan János Tormási Bánhidy Gyula Csánki Gábor Selmeczi István

Musitz László hagyatéka 1 - Musitz László t.fhdgy - 6 ezr. von.parancsnok.jpgA mai bejegyzésünk főszereplője a háború előtt a Somogy megyei Tabon volt tanító. 1915.-ben született, tényleges katonai szolgálatát 1937. októberétől 1938. novemberéig a kaposvári 6/I. zászlóaljnál töltötte le. Ezen időszakban végezte el Kaposvárott a tartalékos tiszti iskolát, Pécsett pedig a vonatparancsnoki tanfolyamot.

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2013.05.30. 21:43 Szólj hozzá!

Címkék: don kanyar gyalogezred nagy lajos kiraly somogyi hadosztály somogyi gyalogezred Somogy Kaposvár Musitz László Tarnay Tarnay Béla

Major Jenő 01 portre.jpgMajor Jenő tartalékos zászlós nevével már találkozhatott nálunk az a kedves Olvasó, aki nem csak itt, hanem a közösségi oldalon is követ minket, ugyanis több ukrán területről küldött képeslapját ott már bemutattuk. Itt most katonai pályafutásának rövid leírásával találkozhattok. 

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2013.05.20. 14:27 Szólj hozzá!

HM - HIM.jpgAz alábbi programot ajánlom figyelmetekbe, melyet a Honvédelmi Minisztérium szervez a  II. magyar hadsereg doni katasztrófájának közelgő 70. évfordulója alkalmából. Az eseményen a Magyar Honvédség a Facebook-on egy eseményt is létrehozott. Ha tudtok, gyertek fel ti is a Várba, január 12.-én!

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2012.12.23. 20:17 Szólj hozzá!

Vadász Ödön - 1938-ban a 6gye 3századának szakaszparancsnokaként - kicsi.jpgVadász Ödön hivatásos főhadnagy nevével akkor találkoztunk először, amikor egy kaposvári padlásról előkerültek az általa 1944 augusztusától ugyanezen év karácsonyáig vezetett 6. honvéd gyalogezred ezredközvetlen nehéz páncéltörő ágyús századának iratai. Precíz ember képe rajzolódott  ki előttünk, ugyanis az iratanyag - így lassan 70 év távlatából nézve is - rendkívül "stréber" módon volt vezetve, és szerencsére tárolva is. Ezzel gyakorlatilag lehetővé tette számunkra azt, hogy egy teljes század, több mint fél éves történetébe a lehető legapróbb részletig betekintést nyerjünk. Most az ő katonai pályafutásának főbb állomásait mutatjuk be, a róla készült fényképek segítségével.

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2012.09.24. 17:30 3 komment

Címkék: gyalogezred Somogy Kaposvár Ludányi Antal Krizanich Andor Vadász Ödön Gazsi Lajos Tevely Balázs 10. gyaloghadosztály Hunyadi védőállás 6. gyalogezred 36. gyalogezred Marcali