Joggal vetődhet fel a kérdés az olvasóban, miért szerepel ebben a posztban egy pilóta haláláról szóló hír, amikor ez a blog egy gyalogezredről szól? Semmi más oka nincs, mint az, hogy Septei Gyula repülő szakaszvezető szintén somogyi volt, és itt is temették el. Az Új Somogy c. újság 1942. április 9.-i számából idézzük fel halálának körülményeit.

Megható katonai gyászpompa mellett temették el Septei Gyula hősi halott pilótát Tapsonyban.

A napokban, verőfényes, tavaszi meleg időben érkezett a debreceni repülők katonai korházába az ősi Somogy régi székhelyére Tapsonyba. E koporsóban tért meg – hősi halottként – a szülőfalujába az ősi tapsonyi hantok alatti csendes pihenésre, a levegő egyik rettenthetetlen, legendás, mindössze 22 éves hőse, a magyar katonai eszmény megtestesítője. Septei Gyula önkéntes repülő szakaszvezető. Délután három órakor kezdődött meg a gyászháznál a hősi halott temetési aktusa, impozáns katonai pompával kísérve (…) Pontosan a gyászszertartás megkezdésekor feltűnt s hirtelen megjelent a Tapolcáról ez alkalomra kivezényelt 2 egymás mellett repülő vadászgép s ott keringett a gyászház felett. (…) A debreceni repülők képviseletében ott voltak: egy százados két tiszttársával, 4 altiszt és 12-en a legénységi állományból. (…) Elhozták elhunyt bajtársuknak 2 kitüntetését díszes párnán és a pilótasapkáját. (…) Az ősz óta egyfolytában az orosz fronton ténykedett repülőgépjével mindaddig, amíg megsérült gépjével kényszerleszállást kellett végeznie az egyik vizes – jeges mocsárnál, ahol 3 napig kellett vesztegelnie 2 társával, félig összefagyva. És jött az agyhártya gyulladás. Így került a debreceni katonai korházba. (…) Csurgói Alma Mater! Hajtsd meg gyászlobogódat: hőseid díszes galériájába egy feledhetetlen fiatal hős lépett be.

(egykori tanára, Farkas István tart. tábori lelkész emlékezett meg róla)

A felső fotó a www.pumaszallas.hu oldalról származik (JU-52 bombázó), az alsó pedig a www.hadakutjan.hu oldalról. (Ezen egy repülőgép vezető található nyári hajózóruhában 1942-43 környékéről)

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2010.08.10. 22:07 komment

Címkék: somogy tapolca csurgó 1942 tapsony septei gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr12213325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása