Az Oroszországban lévő rudkinói központi temetőben hantolják el a nemrégiben megtalált 108, a II. világháborúban elesett magyar katona holttestét - mondta Töll László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.


A nyugat-oroszországi Kurszkban több mint száz, a II. világháborúban elesett magyar katona földi maradványait hantolták ki - jelentette szerdán honlapján a Komszomolszkaja Pravda.
Az orosz lap beszámolója szerint a német megszállók és magyar szövetségeseik 1941 és 1943 között Kurszkban a város központjában lévő Borogyino parkban temették el halottaikat, sorkatonákat és tiszteket egyaránt. Az exhumálási munkálatok az elmúlt napokban fejeződtek be.
Katonasír feltárás.jpg

Töll László ezzel kapcsolatban azt mondta: a szokásos, rutinszerű eljárásmód szerint, ha magyar katona holttestére bukkannak Oroszországban, akkor az ottani hatóságok intézkednek az újratemetésről, a magyar hatóságok pedig - ha lehet - értesítik a rokonokat és egy adatbázisba is bevezetik az elhunyt nevét.
A legtöbb, a II. világháborúban elhunyt magyar katona holtteste egyébként Oroszországban kerül elő; az orosz féllel már korábban megkötött hadisírgondozásról szóló szerződés koordinálja ilyenkor a tennivalókat - fűzte hozzá.
Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy valószínűleg külön koporsóba, de egy sírba temetik majd el a maradványokat a Voronyezs melletti magyar hősi temetőben; az esetlegesen fellelt személyes tárgyakat pedig Magyarországra szállítják.

MTI, Budapest, 2012.07.18

Link: http://kp.ru/online/news/1200477/

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2012.07.18. 13:11 komment

Címkék: don kanyar gyalogezred kurszk voronyezs Somogy Kaposvár rudkino

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr504664108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása