1944 augusztusában a 10. – somogyi - gyaloghadosztály alakulatait az Északkeleti – Kárpátokba vezényelték a szovjet támadás megakadályozására. Románia kiugrása megnehezítette a magyar csapatok védelmi lehetőségeit. Az egyre inkább teret nyerő szovjet és román csapatok kiszorították Erdélyből, majd az Alföldre kiérve újabb és újabb összecsapásokra késztették a magyar haderőt.

Ezekben a harcokban végig jelen voltak a somogyi hadosztály[1] tagjai. Alább vitéz Kudriczy István vezérőrnagy, hadosztályparancsnok a somogyi „rosseb  hadosztályhoz” 1944 október 14.-én írt felhívását olvashatjátok.  (Kortörténeti dokumentum)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                             

 

„Rosseb hadosztály” katonái!

Több, mint 2 hónapig védtétek a  Kárpátok előterében, majd a Kárpátokban Hazánk ezeréves határait. Hősi helytállásotokkal és kitartásotokkal távol tartottátok az ellenséget és egy lépésnyi teret sem engedtetek át az ellenségnek, csak parancsra!  Most mikor felsőbb parancsra búcsút intünk a Kárpátoknak és a Tatárhágó területének és elbúcsúzunk azoktól a bajtársainktól, akik életüket áldozva a legtöbbet áldozva a legtöbbet adták Hazánkért s akiknek hősi sírjaik a kopár bérceken és a százados fenyőfák alatt visszamaradnak, - azért, hogy szűkebb hazánk, otthonunk és családunk védelmére siessünk. Azzal a nyugodt és büszke érzéssel távozunk innen, hogy itt is megtettük a kötelességünket!

            Rendkívüli terepnehézségeket küzdve le, esőben hóban és hidegben az ellenség állandó támadásai  közepette erősen megfogyatkozva is keményen kitartottatok. Magatartásotok minden dicséretet megérdemel.

            Most azonban még keményebben kell megfognunk fegyvereinket és még nagyobb elszántsággal kell küzdenünk, hogy az ellenséget legalább szűkebb hazánktól távol tartsuk. Mindent meg kell tennünk, hogy harckészültségünket növeljük és minél jobban felkészüljünk az elkövetkezendő kemény harcokra. Az ország tekintete rajtunk függ és odahaza asszonyaink és gyermekeink imádkoznak azért, hogy békés családi otthonunk fennmaradjon. Kemény szívvel induljunk az utolsó küzdelemre a végső győzelem kivívásáért! Városainkért, falvainkért! Asszonyainkért, gyermekeinkért! "

 vitéz Kudriczy vörgy. sk

44.X.14. 23 h 30 I.

 

 

Az ikon méretű fotón az Árpád-vonal egy részlete látható. Ez a fotó a www.bunkermuzeum.hu oldalról származik. A "Rosseb" dokumentum pedig a szerkesztő tulajdonában áll.


[1] 1943-ban a Magyar Királyi Honvédségnél jelentős átszervezések történtek, a könnyű hadosztályokat megszűntették és gyaloghadosztályokat (póthadosztályokkal) állítottak fel. Kaposváron 1943. augusztus 10.-én alakult meg az új hadosztály.

 

Szerző: nagylajoskiraly.gyalogezred  2010.10.14. 21:58 komment

Címkék: kaposvár somogy kárpátok tatár hágó rosseb hadosztály vitéz kudriczy

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylajoskiralygyalogezred.blog.hu/api/trackback/id/tr562372748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása